Autorzy: dr n. tech. Małgorzata Gołofit-Szymczak i prof. dr hab. n. med. Rafał L. Górny, CIOP-PIB,
Źródło: Artykuł pt. "Bezpieczna praca w laboratorium mikrobiologicznym", Bezpieczeństwo Pracy. Nauka i Praktyka, 2023, nr 3, s. 16-22
 

Poziomy bezpieczeństwa biologicznego w laboratoriach

Poziomy bezpieczeństwa biologicznego (ang. biological safety level – BSL) zawierają się w przedziale od 1 do 4 i określają stopień dostosowania laboratorium do pracy z czynnikami biologicznymi o wzrastającym stopniu powodowanego przez nie zagrożenia zdrowotnego.

Klasyfikacji tej podlegają w Europie takie rodzaje działalności, jak:

  • praca w zakładach produkcji żywności i w rolnictwie;
  • prace, w trakcie których dochodzi do kontaktu ze zwierzętami lub z produktami pochodzenia zwierzęcego;
  • praca w ochronie zdrowia (w tym w zakładach odizolowanych oraz zakładach typu post-mortem);
  • praca w laboratoriach klinicznych, weterynaryjnych lub diagnostycznych;
  • praca w zakładach usuwania odpadów oraz przy urządzeniach oczyszczania ścieków.
 
0
0
0
2
4
3
5
8